Elérhetőség

Siffel Krisztina
reflexológus
siffelk@gmail.com

Egészség tipp: a kalcium beépüléséhez a legfontosabb a mozgás!


Az emberi testben kb. 1 kg kalcium található, aminek 99%-a a csontrendszer felépítésében vesz részt. A maradék 1% nélkülözhetetlen az idegrendszer és az izmok működéséhez, és a véralvadási folyamathoz. Ha valahol hiány keletkezik, a szervezet azt a csontokból pótolja.

Kevesen tudják, hogy a kalcium csak olyan mértékben épül be a csontokba, amilyen mértékben a csontokat megterheljük. Vagyis a csontok terhelés hatására hasonlóan képesek megerősödni, mint pl. az izmok. Éppen ezért nagyon fontos minden olyan mozgás, amivel a testsúlyunkat a csontokra terheljük - gyaloglás, futás, labdajátékok, túrázás, nordic walking, idősebb korban séta – ezzel megelőzhető a csontritkulás!

Naponta pár perc sarkon járással is segítjük a kalcium beépülését, mivel a sarkunk peremén középen található a reflexológia egyik fontos pontja, a Kalcium-pont.

Szervezetünk nem tudja előállítani a kalciumot, ezért fontos a megfelelő napi bevitel. Magas kalcium tartalmú ételek: mák, olajos magvak, sajtok, juhtúró, teljes tej, tengeri halak.

Optimális napi kalciumbevitel: 0-6 hó: 400 mg, 612 hó: 600 mg, 1-10 év: 800 mg, 11-24 hó: 1200 mg, felnőttkor: 800 mg, változókor, időskor: 1200-1500 mg.