Elérhetőség

Siffel Krisztina
reflexológus
siffelk@gmail.com

Egészség tipp: napi 1,5 - 2 liter tiszta víz fogyasztása szükséges az egészséghez!


Először is némi statisztika: a felnőttek testének 60-70%-a víz, az agy 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmok 70%-a víz. Testünkben bonyolult vízszabályozó rendszer működik, amely vízhiányos állapotban elsődlegesen agyunkat, majd létfenntartó rendszereinket táplálja. Kevesen tudják, hogy a krónikus (folyamatos) vízhiány az oka sok testi betegségünknek! A probléma ott kezdődik, hogy a vízhiányos állapotot mindenki a szomjúság kialakulásával, a „száraz száj” érzéssel azonosítja. Holott a száraz száj érzés kialakulása a vízhiány már egy elfajult állapotához tartozik. Ilyenkor szervezetünk már régen szomjazik, csak mi nem vesszük észre ennek jeleit, mert hosszú évek alatt rászoktatjuk magunkat a szomjúság egy bizonyos mértékig való elviselésére.

Nézzük meg, hogy mik a következményei a vízvesztésnek:

  • a vér besűrűsödik
  • emelkedik a pulzusszám, a szívnek percenként 3-5 ütéssel többet kell végeznie ahhoz, hogy a sűrűbb vért a sejtekhez pumpálja, hogy a sejtek az izommunkához szükséges oxigénhez továbbra is hozzájussanak
  • növekszik a káliumkoncentráltság, szomjúságérzet alakul ki, ilyenkor a vízveszteség már nagyobb, mint a testtömeg 1%-a, ami kb. háromnegyed liter víz hiányát jelzi!
  • gyakori fejfájás, szédülés
  • emésztőrendszeri problémák
  • ízületi fájdalom
  • bőrszárazság, ráncosodás

Az emberi szervezet naponta átlagosan majdnem 2,5 liter vizet veszít izzadással, a kilélegzett levegővel, a vizelettel és a széklettel. A szervezet napi tiszta vízszükséglete legalább 1,5-2 liter (6-8 vizespohár), ezt szabályos időszakonként elosztva fogyasszuk! A tiszta víz nem váltható ki más folyadékkal, mert ha pl. gyümölcslevet iszunk, annak feldolgozása során a benne levő víztartalom el is használódik. A táplálékkal felvett vízmennyiség ugyancsak nem tekinthető a szervezet vízellátásának, hiszen ez teljes egészében a táplálék feldolgozására és a szervezet méregtelenítésére fordítódik (sőt általában ez még kevés is hozzá).

Idősebb korban fokozottabban kell figyelni a folyadékpótlásra, minél idősebb valaki, annál kisebb a szomjúságérzete. A szomjúságérzet alapján a tényleges vízveszteségnek csak felét vagyunk képesek pótolni. A fizikai terhelés részben elnyomja a szomjúságot. Nem figyelünk oda annyira, így ha sokat dolgozunk, akkor szándékosan fordítsunk figyelmet a rendszeres folyadékpótlásra!